Nagyerdei Stadion, Debrecen

Etyeki Kúria Borászat

Tervező:
Helye:
4032 Debrecen, Nagyerdei park 12.
Munkatársak:
Benke Róbert, Gulyás Róbert, Holovits Annamária, Mezey Tamás, Szabó Tímea, Szendrői Júlia, Tolvaj Tamás, Zih Kata | Gépészet: Hollókövi Zoltán, Farkas Sándor | Tájépítészet: Kuhn András | Tartószerkezet: Dezső Zsigmond
Építésziroda:
Építés éve:
2014

 

A stadion multifunkcionális központként működik majd, mely tökéletesen illeszkedik védett erdei környezetébe, ugyanakkor egyszerre szolgál ideális helyszínként sport- és kulturális események, konferenciák, gasztronómiai élmények és más, az egész családnak kikapcsolódást nyújtó programok számára.
Debrecenben a Nagyerdő a minőségi élethez nélkülözhetetlen rendszeres feltöltődés, pihenés, kikapcsolódás helyszíne. Ezért az építészeti koncepció alapját képezi egy, a stadiont övező, a fák lombkoronájának síkjába emelt, hullámzó passzázs, mely mint építészeti elem határolja a park belső, aktívan használt területeit, mintegy átmeneti zónát képezve az érintetlen természet és a mesterséges, épített világ között. A levegőben vezetett passzázs kijelölt, kontrollált útvonalként szolgál majd a futballmérkőzések vagy más rendezvények alkalmával a stadionba érkező vendégek, szenvedélyes drukkerek számára, valamint az év jelentős részében, mikor nincs rendezvény a stadionban, futópályaként, kerékpárútként, bizonyos helyeken lelátóként üzemel majd a park szinti sport tevékenységekhez kapcsolódóan. A parkban számtalan szabadidős tevékenységre nyílik majd lehetőség gyerekek, fiatalok és idősek számára egyaránt. Ködszínház, gördeszka pálya, erdei tanösvény létesül, valamint az északi kapu megőrzött pilonjai mögötti téren koncertek megrendezésére vagy akár télen, mobil jégpálya létesítésére is lesz lehetőség.

A stadion parkhoz kapcsolódó szintjén főként a parkot szolgáló kereskedelmi, kulturális és sport szolgáltatásokat nyújtó funkciók lettek elhelyezve, mint éttermek, kávézók, kiállítóterek, fitness, wellness, melyek az év minden napján várják majd a látogatókat. Az épület tömege fehér lampionként lebeg majd a parkot kiszolgáló funkciók felett, a fák koronájának szintjén. A stadiont övező, levegőben vezetett passzázs az aréna széles bejárati szintjére vezeti a szurkolókat. A megemelt, tágas érkezési szinten a kioszkok, közlekedő magok és mosdók pontszerű tömegei között léphetünk be az aréna területére, a lelátóra. Az érkezési szint szellős kialakításának köszönhetően a park látványa szerves részévé válik a forrongó stadion belső világának. A megszokott régi nagyerdei stadion emlékét idézve, az épület minden területéről látszik majd az erdő. Az érkezési szint felett, a nyugati lelátón helyezkednek el a VIP vendégeket kiszolgáló különtermek (lounge), míg a legfelső szinten a bérelhető, egyedi belsőépítészeti igényeknek megfelelően kialakított üzleti páholyok (sky box). A jellegzetes aszimmetrikus tömegalakításnak köszönhetően erről a szintről páratlan kilátás nyílik majd mind a játéktérre, mind a keleti lelátó felett a Nagyerdő fáinak lombkoronájára.
A 20 000 férőhelyes stadion szerkezeti vázát előregyártott, vasbeton elemek alkotják, ahol a pillérek Európa eddig megépült legmagasabb előregyártott pillérei lesznek. A lelátópanelek előregyártott, valamint előfeszített, műanyag szál erősítésű vasbeton szerkezetek. A homlokzat és a lelátó feletti tető szerkezetét filigrán acél térrács adja, mely PTFE membrán borítást kap. A tervező környezettudatos koncepciója és az üzemeltetés gazdaságossága miatt a tervek a LEED Gold minősítésnek megfelelően készültek.

Tero Auvinen, az UEFA stadion-szakértője szerint az épület műszaki megoldásaival megfelel a legmagasabb nemzetközi előírásoknak és modern, kellemes belső tereivel, minden igényt kielégít majd. Bejárva a vadregényes környezetet a szakértő Robin Hood-stadionnak nevezte el az arénát, mely szerinte rendkívüli látvány lesz az erdő közepén.
Weiner Sennyey Tibor író a következőképp fogalmazta meg a Nagyerdei Stadion filozófiáját: "Az egyéni koncepció a közösségért fontos és nélkülözhetetlen. A stadion és környezetének nyüzsgő világa a közösség melegét és az egyén fényét igyekszik harmóniába hozni. Fényes térben létezni, nem az arctalan tömeg masszájává silányulni, mégis együtt lenni, nem elidegenedni, mégis együtt érezni. Valódi közösséggé válni. Partneri társadalomban létezni. Az új Nagyerdei Stadion az áramló világban benne élő közösségnek, s a közösséget alkotó egyénnek épül."

Forrás: BORD Építész Stúdió