Librigóga - Jászberényi Városi Könyvtár

Kultúra, Sáros László György

Librigóga - Jászberényi Városi Könyvtár

Tervező:
Sáros László György
Helye:
5100 Jászberény, Bercsényi út 1.
Munkatársak:
Szauer Tibor, Jahoda Róbert, Páricsy Zoltán, Holics Tamás, Herczku Éva, Pusztai Róbert, Válóczy Balázs, Papp Tamás, Takács Orsolya, Sebestyén Ágnes
Statikus tervező: Zoltán Katalin
Épületgépész tervezők: E. Seres Edit, Bicskei Attila
Villamos tervező: Kolics Tamásné
Biztonságtechnika: Varga Miklós
Építés éve:
2010
Fényképek:
Sáros László György

 

Régvolt gyerekkorom máig misztikus emléke a zsinagóga Jászberényben, amit aztán a hatvanas években a felismerhetetlenségig átalakítottak, de úgy is mondhatnám, hogy tönkretettek. S lett belőle városi könyvtár. Aztán megadatott, hogy ezt a leginkább ciősdobozhoz hasonlító épületet átalakíthattam, s bővíthettem. Igyekeztem valamit visszahozni a gyerekkori emlékekből.
A bővítés gyakorlatilag vertikális értelemben volt lehetséges, és csak egy kicsit adhattam hozzá horizontális értelemben. Ez lett a bejárati előtér, ahol némi utalás volt tehető a ház eredeti funkciójára. Így kerülhetett annak kupolazáródású tetejére egy térbeli Dávid-csillag, aminek „vetülete” még egyszer megjelenik az előtér padlóján is. A kupola belül az északi éggömböt ábrázolja, jeles csillagai közül vagy negyvenet üvegszállal is megvilágítva. Képét kívülről leginkább egy pikkelyes sisakhoz lehet hasonlítani. Anyaga, miként a térbeli csillag éleinek is, sárgaréz.
A vertikális bővülés azt jelenti, hogy a lapostetőssé silányított épület egy íves magastetőt kapott, ezzel is javítva a minél nagyobb használható alapterület kialakítását. A tető vörösréz héjalást kapott. A gerincre építetten egy-egy oldalsó bevilágító sáv jelenik meg. Ennek pedig kis lejtésű, de ugyanúgy vörösrézből készült nyeregteteje van. A tető ívét a franciabalkonként kialakított bevilágító ablakok törik meg. Természetesen valamennyi csatorna is vörösréz anyagú.
Végül szólni kell a valaha volt, "hagymakupolákkal" záródott lépcsőtornyokról. Az egyiket hasonló funkcióval sikerült visszaállítani. A másik helyére egy félgömbfedésű csillagvizsgáló került. Ez "klasszikus" távcsőrést kapott. A csillagnézés leginkább a gyerekek között vált népszerűvé. Mondani sem kell, mindkét tornyot vörösrézzel fedtük. A látványtervek és a fotók mindezt sokkal alkalmasabban mutatják.
Ez az átalakítás megkésett kompliment gyerekkorom első, addig leggyönyörűbb épületének. Avagy egyfajta kései sirató.

Sáros László György

Nyomtatás