West End City Center, Budapest

West End City Center, Budapest

Tervező:
Helye:
1062 Budapest, Váci út 1-3‎.
Munkatársak:
Fekete Antal, ifj. Peschka Alfréd
Építész tervező: Dóczé Péter DLA, Fazekas Artur, Tarczi Péter, Szabó Tamás János DLA, Kiss Gábor, Bene Tamás
Koordináló építész: Mezei Gábor, Walton Imre, Szabó Zsolt
Belsőépítész vezető tervező: Z. Havas Anikó
Megbízó: Trigránit Zrt.
Beépített terület: 194 523m²
Tervezőiroda:
Építés éve:
2000

Az épületegyüttes telepítése - helye - városi pozíciója a város egészére nézve meghatározó értékű és jelentőségű. Nem kevesebbre vállalkozik ez a beruházás - mint arra, hogy teljes kiépítésében egyesíti majd a Nyugati Pályaudvar „sín-kanyonja" felett a Terézvárost az Újlipótvárossal. Az építés következő lépcsőivel az Állatkert, a Városliget és a Hősök tere zónája a Podmaniczky utcán és a felülépítéseken keresztül összeköthető lesz majd a Belvárossal is!
Az épületegyüttes lényege konglomerált többcélúsága - így a Váci úti utca- és térstruktúra szerkezetét követő 3 szintes terek, passzázsok kereskedelmi „világa", s a Váci utcai új promenádot megteremtő Hilton Hotel, ill. az irodaházak karakteres, fegyelmezett, de hitünk szerint nagyon korszerű hangú tégla-architektúrája - vagy a Fejépület csarnokának attraktív, reklám-értékű high-tech deklarációja - s a MÁV utascsarnok részletgazdag, igen „mai" épülete, utascsarnoka.
A Westend építészete, anyaghasználata egyszerre kíván utalni a Monarchia régi vasútállomás-építészetéhez, konkrétabban pedig a Nyugati Pályaudvar „Eiffel csarnokához".
A ház többszintes tetőkertjei immár a két határoló kerület, s a Belváros szerves részévé váltak. Az építmény több nemzetközi sikere és hazai befogadottsága - látogatottsága etalon értékké emeli - s nem csupán hazai értelemben - e munkánkat.