Esterházy Etyeki Kúria Borászat

Etyeki Kúria Borászat

Tervező:
Helye:
2091 Etyek, Öreghegy
Munkatársak:
Benke Róbert, Bődi Imre, Holovits Annamária, Pém Ildikó, Szendrői Júlia, Tolvaj Tamás
Szerkezet: Fekete Szabolcs
Tájépítész: Kuhn András
Építésziroda:
Építés éve:
2013

 

Az Etyeki Kúria egy új, modern üzem és látogatóközpont megtervezésére adott megbízást a BORD Építész Stúdió számára, mely nemcsak jól illeszkedik a borvidék hangulatához, de az Etyeki Kúria jelképévé is válhat. A helyszín, az etyeki Öreghegy festői környezete, melynek jellegzetes, bájos hangulatát a szőlőültetvények között megbúvó kis présházak határozzák meg. Az építészeti koncepcióban ezért kiemelt szerepet kapott mind az ember alkotta mesterséges, mind a természetes környezethez való alkalmazkodás.

A tömeg a meglévő kis pinceépület és présház integrálásával, a jellemző léptéket egyedi értelmezésben tükrözi vissza. A különböző magasságú és méretű tömegek játékosan, mint a gyöngysor láncszemei sorakoznak egymás mellett.
A borászat bejáratát egy markáns fasor jelöli ki, mely keresztezi az Öreghegyet feltáró utat. Ez a fasor az Etyeki Kúria "kapuja", melynek lábánál egy kis védett bejárati öböl fogadja a látogatókat. A látogatóközpont előtere, a vinotéka és a borkóstoló nyitott, fényes terei szervesen együtt élnek a kilátóterasszal és a domb szőlőültetvényeivel, melyek körbefonják az épületet.
Az épület külső tömegalakítása a belső terekben is megjelenik; a különböző magasságú és méretű, levegős és szűk terek ritmikus sorolása izgalmas térélményt nyújt. A nagy felületű üvegfalak, a hosszú résbevilágítók, az üvegfödémek, a nyitott oromfalak és az átgondolt térkapcsolatok összhangjának köszönhetően az egész épületet átjárja a fény. A közönség számára bejárható terekből egyszerre nyílik betekintés a szőlő fogadás és feldolgozás folyamatába, a palackozás terébe, és a pince mélyére is. A természetes fénnyel való játék eredménye, hogy a borászat szívében, az erjesztő terekben is érzékelhető az élethez elengedhetetlen fény melegsége. Az épület nemcsak részletmegoldásaiban és anyaghasználatában igényes és példaértékű, de környezetére is tekintettel van, hiszen hűtése és fűtése megújuló energiaforrással, levegő hőszivattyús rendszerrel megoldott. Figyelembe véve a hely kulturális gyökereit, a tájkép értékeit és a magas funkcionális igényeket az Esterházy Etyeki Kúria új borászata tiszta szerkesztésű, átlátható, lendületes, mégis környezetébe simuló megjelenésével híven tükrözi a borászat hitvallását.